Προβληματισμοί για τις Θέσεις του ΠΑΣΟΚ Σχετικά με την Αμυντική Βιομηχανία

Έχουν προκηρυχτεί  εθνικές εκλογές για τις 4 Οκτ. 2009 και απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες πιθανότητες να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Επειδή το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας είναι καίριας σημασίας για τη χώρα και επειδή αυτό καθορίζεται από την πολιτική της εκάστοτε κυβερνήσεως, ανατρέξαμε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ για να μάθουμε ποιες είναι οι θέσεις του για την αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αμυντική βιομηχανία είναι ανηρτημένες στη διεύθυνση http://programma.pasok.gr/wp-print.php?page_id=79 και συνοψίζονται ως ακολούθως:

  1. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και ο σεβασμός των θυσιών του Έλληνα φορολογούμενου. Ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ δυναμική συνάρτηση του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της ανάπτυξης μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής και πρωτοπόρας εθνικής αμυντικής βιομηχανίας…
  2. …έχουμε προτείνει, για όλες τις προμήθειες, ανοικτούς διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς… και την πλήρη κατάργηση των απευθείας αναθέσεων.
  3. Έχουμε, συγχρόνως, διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, με τη χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογίας, με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εξοπλισμών, αλλά και με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα.
  4. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί εθνικό πλούτο και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Η αναφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το σεβασμό των θυσιών του Έλληνα φορολογουμένου δεν αποτελεί προγραμματική δήλωση. Αλλοίμονο δηλαδή αν αυτό που θα πρέπει να είναι η βάση της άσκησης πολιτικής για κάθε κόμμα αποτελεί προγραμματική δήλωση! Δηλαδή ομολογεί το ΠΑΣΟΚ ότι μετά το 1980, κατά τη διάρκεια των 19 ετών που αυτό κυβερνούσε τη χώρα και κατά τη διάρκεια 8 περίπου ετών που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, δεν έγινε χρηστή διαχείριση των φόρων που πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος; Προφανώς αυτό θα είναι, διότι μετά από τόσες εξοπλιστικές δαπάνες δεν καταφέραμε να φτιάξουμε μια αμυντική βιομηχανία της προκοπής αλλά ούτε και να ανατρέψουμε προς όφελός μας το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία. Αλλά αν αυτό είναι μια ομολογία, τι μας εγγυάται ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί πραγματικά τις θυσίες του Έλληνα φορολογουμένου;

Ειδικά ο τελευταίος προβληματισμός αιτιολογείται από τη θέση του ιδίου του ΠΑΣΟΚ ότι όλες οι προμήθειες θα γίνονται με ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς! Αυτό μπορεί να ηχεί ευήκοο όμως στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και στην επόμενη τετραετία να είναι ο μεγάλος πελάτης των ξένων οίκων κατασκευής αμυντικού υλικού. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αμυντική μας βιομηχανία δεν έχει ιδία ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα διότι ακριβώς οι ΕΔ δεν της αναθέτουν την ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων που χρειάζονται και εμμένουν να προμηθεύονται από το εξωτερικό. Οπότε η αμυντική μας βιομηχανία  συντηρείται αποκλειστικά με αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ως εκ τούτου αν το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη τη θέση του αυτή τότε θα βάλει ταφόπλακα στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό που θέλει η αμυντική μας βιομηχανία είναι να αναπτύξει δικά της οπλικά συστήματα, και να αναλαμβάνει να εξοπλίζει τις ΕΔ της χώρας μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απ’ ευθείας αναθέσεις ακριβώς όπως γίνεται και στις χώρες που παράγουν ιδία οπλικά συστήματα.

Παλαιότερα την περίοδο 1996-1997, η ΓΔΕ είχε επεξεργαστεί μια διαδικασία προμηθειών που έδινε προτεραιότητα στην εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων και αν αυτό δεν ήταν δυνατόν τότε η χώρα θα προμηθευόταν οπλικά συστήματα μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς κοινοπραξίες. Δυστυχώς ο σχεδιασμός αυτός ουδέποτε υλοποιήθηκε. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του αναφέρει για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογίας, με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εξοπλισμών, αλλά και με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα. Όμως την περίοδο 1997-2003 που ιδρύθηκε η Airbus Military για τη σχεδίαση και παραγωγή του μεταγωγικού αεροπλάνου Α400, και  την περίοδο 2000-2002 που ιδρύθηκε η κοινοπραξία JSF το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και όμως η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές τις κοινοπραξίες. Επίσης σε αντίθεση με πρόταση για τη εγχώρια σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού αεροπλάνου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που αποφάσισε την αγορά των αεροπλάνων T-6 Texan από τις ΗΠΑ. Μετά απ’ όλα αυτά τίποτα δεν μας διαβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση θα αναθέσει απ’ ευθείας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία προγράμματα που θα εξοπλίσουν τις ΕΔ!

Όλα τα υπόλοιπα περί ανάπτυξης μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής και πρωτοπόρας εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, για το ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί εθνικό πλούτο και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας κλπ… από μόνα τους είναι άνευ αξίας και δεν προσθέτουν τίποτε καινούργιο. Η σημασία της αμυντικής βιομηχανίας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει ο κάθε φοιτητής οικονομικών ή πολυτεχνικών σπουδών και το αποδέχεται και ο τελευταίος εχέφρων Έλληνας πολίτης. Ως εκ τούτου για να γίνουν αυτά πραγματικές προγραμματικές θέσεις θα πρέπει να αναλυθούν εις βάθος ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν πώς το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να υλοποιήσει αυτά που προεκλογικά εξαγγέλλει και που διακηρύττει ότι πιστεύει.

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι ο βουλευτής Αττικής κ. Β. Οικονόμου φαίνεται να έχει θέσει στόχους για την αμυντική βιομηχανία. Σε άρθρο του στο τεύχος Ιουλ – Αυγ 2009 του περιοδικού «Αμυντικά Θέματα» (http://www.oikonomoub.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1479&Itemid=57)  αναφέρει ότι «Τουλάχιστον το 25% των ετήσιων προγραμμάτων μπορεί να το διαχειρίζεται η δική μας βιομηχανία, κάνοντας χρήση του άρθρου 296 της Συνθήκης της Νίκαιας και της απόφασης 258/55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πράγματι στο βιβλίο «Arms Procurement Decision Making», (σελ. 61, Vol-II, Sipri, Oxford University Press 2000) αναφέρεται ότι στόχος του ΥΕΘΑ ήταν ότι μακροπρόθεσμα το 35% των προμηθειών να υλοποιείται μέσω εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής. Γνωρίζοντας ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα ρεαλιστικός θα επιθυμούσαμε να μας πει ο κ. Οικονόμου αυτό πώς σκέπτεται να το υλοποιήσει, ή αν έχει καταθέσει στο κόμμα του συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την επίτευξή του. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ήθελαν πραγματικά να το γνωρίζουν.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει επίσης ότι θέλει να γίνεται η χρήση του Αρ. 296 της Συνθήκης των ΕΚ.  Όμως η κ. Β. Παπανδρέου σε κείμενο που έχει αναρτήσει στο blog της (http://vpapandreou.wordpress.com/2009/ 07/13/αμυντική-βιομηχανία/) γράφει για «…την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και προστασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας απέναντι στις αλλαγές που θα φέρει η Ε.Ε. με την απελευθέρωση των διαδικασιών ανάθεσης αμυντικού υλικού…» Για να συμβεί αυτό που αναφέρει η κ. Β. Παπανδρέου θα πρέπει να καταργηθεί το Αρ.296. Και ερωτάται κανείς: το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την κατάργηση του Αρ.296 που είναι η τελευταία θωράκιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας; Γιατί αυτή η διχογνωμία απόψεων μεταξύ δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Η διαφορετικά, πώς η κ. Παπανδρέου προκαταβάλλει την κατάργηση του Αρ.296, όταν πολλά ευρωπαϊκά κράτη με πολύ πιο ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία από τη δική μας δεν θέλουν την κατάργησή του. Διότι αν καταργηθεί το Αρ.296 η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να αναθέτει απ’ ευθείας εξοπλιστικά προγράμματα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και ασφαλώς ούτε να ζητά αντισταθμιστικά ωφελήματα. Οπότε πρέπει να μας πει η κ. Β. Παπανδρέου πώς σκοπεύει να προετοιμάσει και να θωρακίσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Εμείς πάντως γνωρίζουμε ότι για να θωρακιστεί η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει αυτή να αναπτύξει δικά της συστήματα και αυτό είναι δυνατό μόνο με απ’ ευθείας αναθέσεις ανάπτυξης και παραγωγής οπλικών συστημάτων ή μέσω συμμετοχών σε διεθνείς κοινοπραξίες. Πώς λοιπόν αυτό συμβιβάζεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι όλες οι προμήθειες αμυντικού υλικού θα γίνονται μέσω διεθνών διαγωνισμών; Αυτό είναι μία αντίφαση που πραγματικά χρίζει διευκρινήσεως! Τέλος πρέπει να τοποθετηθεί ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ για το Αρ.296: Ως κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε περίπτωση που τεθεί θέμα για την κατάργησή του ή επιθυμεί πραγματικά την κατάργησή του;

Αίθων Ναρλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: