Η Αγορά των Αρμάτων LEO-2HEL ή η Σχεδίαση Ελληνικού Άρματος;

Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 170 άρματα LEO-2HEL με σύμβαση ύψους 1.7 δις. € και άλλα 183 μεταχειρισμένα LEO-2A4 σε χαμηλό κόστος, δηλαδή συνολικά 353 σύγχρονα άρματα μάχης. Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία για δική της απαίτηση 250 αρμάτων αποφάσισε να ξεκινήσει τη σχεδίαση δικού της άρματος με προϋπολογισμό 500 εκ.$ (περίπου 390 εκ.€) αναρωτιέται κανείς γιατί μια παρόμοια λύση δεν εξετάστηκε, αφού μια συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία για την απόκτηση της σχετικής τεχνολογίας θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα μας να εξοπλιστεί με ένα πιο σύγχρονο άρμα! Μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχτεί στην κοινοπραξία του νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης με σημαντικές μελλοντικές εμπορικές προοπτικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι  το LEO-2 είναι σχεδίασης των αρχών της δεκαετίας του 1970 και ετέθη σε υπηρεσία το 1979, ενώ η έκδοση Α4 είναι παραγωγής 1985 – 1992. Να σημειώσουμε ότι η τιμή καταλόγου του άρματος LEO-2A6 είναι στα 4 εκ. €. Από εδώ και πέρα οι υπολογισμοί αποτελούν απλή αριθμητική:

 

Ανάπτυξη: 390 εκ.€ + Παραγωγή 353 αρμάτων x 4 εκ.€ : 1.412 εκ.€ = Σύνολο: 1.802 εκ.€

Με άλλα λόγια, σχεδόν με την ίδια δαπάνη η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει 353 άρματα πολύ πιο σύγχρονα από τα LEO-2HEL που θα ήταν δικής της σχεδίασης και παραγωγής με σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές. Αφού λοιπόν η χώρα είχε τη βασική τεχνολογία και υποδομή που είχε αποκτηθεί από παλιά με τη σχεδίαση του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, δικαιούμαστε να θέσουμε το ερώτημα γιατί άραγε δεν έχει εξεταστεί αυτή η οφθαλμοφανής λύση;

Δρ. Αίθων Ναρλής

——————————————————-

Υ.Γ. Οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα διαβάζοντας το άρθρο μου “Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, Ιστορική Διαδρομή, Παθογένειες και Λύσεις” στο περιοδικό Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια (τεύχος Οκτωβρίου 2009, σελ.86-103)

Ένα Σχόλιο to “Η Αγορά των Αρμάτων LEO-2HEL ή η Σχεδίαση Ελληνικού Άρματος;”

  1. Αγορά Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-3Μ ή εξέλιξη και παραγωγή του εγχώριου ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ; | Strategy Report Says:

    […] Written by admin on November 13, 2009 under Άμυνα Tags: Ελληνικός Στρατός Το σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Γράφει στην ιστοσελίδα του ο πρώην Διευθυντής Τεχνολογίας Έρευνας και Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ) του ΥΠΕΘΑ Αίθων-Οδυσσεύς Ναρλής: […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: