Η Αμυντική Βιομηχανία στην Ατζέντα των Προσυνεδρίων της ΝΔ

Στις 17 Απριλίου διεξήχθη στο Ναύπλιο το 2ο Προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στο οποίο συμμετείχα με εισήγηση που είχε ως αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία. Ο σκοπός μου ήταν να αναδείξω στα όργανα της ΝΔ τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία αλλά επίσης και να καυτηριάσω τη μάστιγα της διαφθοράς ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια που εδώ και τριάντα χρόνια και παρά τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες η αμυντική μας βιομηχανία έμεινε στάσιμη. Στην εισήγησή μου προέβην στις παρακάτω προτάσεις:

α. Την αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών των ΕΔ ώστε να ανατίθενται παραγγελίες στις αμυντικές μας βιομηχανίες

β. Την αναγκαιότητα μιας βιομηχανικής πολιτικής για μια κατασκευαστική βιομηχανία που θα αναπτύσσει και θα παράγει πρωτογενή προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

γ. Την αναγκαιότητα μιας αεροπορικής πολιτικής και της δραστικής μας συμμετοχής στα παγκόσμια αεροδιαστημικά δρώμενα.

Ακολούθως παραθέτω το πλήρες κείμενο της εισήγησής μου:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αμυντική Βιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη

Αίθων – Οδυσσεύς Ναρλής

2ο Προσυνέδριο της ΝΔ για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα

Ναύπλιο – 17 Απρ. 2010

κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα μιλάμε για ανάπτυξη. Όμως σε συνθήκες διαφθοράς ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε. Η διαφθορά είναι η «μητέρα πάσης κακίας»!

Η διαφθορά είναι η αιτία που δεν καταφέραμε μετά από 30 χρόνια και τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες να κατασκευάσουμε τίποτα εγχώρια, που δεν αναπτύξαμε κατασκευαστική αμυντική βιομηχανία. Και αυτό επειδή για οτιδήποτε κατασκευάζεται εγχώρια κάποιοι χάνουν τη μίζα τους. Θέλουμε να λεγόμαστε παγκόσμια ναυτική δύναμη και όμως ούτε δικές μας πυραυλακάτους δεν κατασκευάζουμε.

Έχετε ακούσει για το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και για τις μίζες που το στολίζουν. Την περίοδο 2000-2002 η  τότε κυβέρνηση παρήγγειλε ένα υποβρύχιο που δεν υπήρχε. Ήταν μόνο στα χαρτιά! Οι Γερμανοί σχεδίασαν ένα υποβρύχιο, κατασκεύασαν το πρωτότυπο, έκαναν τις βελτιώσεις και τις δοκιμές, και τελικά απέκτησαν ένα πολύ καλό υποβρύχιο με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου το οποίο και το πούλησαν σε Τούρκους, Πακιστανούς, Κορεάτες, Πορτογάλους, 20 πλοία! Δηλαδή οι Γερμανοί απεκόμισαν κέρδη από τον μόχθο του Έλληνα πολίτη. Αξιωματούχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί λαδώθηκαν για να χρηματοδοτήσουν με ελληνικά χρήματα,  -αυτά που μας λείπουν σήμερα-, την ανάπτυξη του υποβρυχίου, χωρίς να διασφαλίσουν τα οικονομικά, βιομηχανικά και εμπορικά συμφέροντα της χώρας μας που φυσιολογικά θα έπρεπε να προκύπτουν από την πώληση αυτού σε τρίτες χώρες· χωρίς να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των ναυπηγείων στην κατασκευή αυτών των υποβρυχίων. Και πείγαν και παραπέρα: Εκποίησαν τα ίδια τα Σκαραμαγκά για μόλις 8εκ. €.

κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν φτάνει να λέμε ότι θα πατάξουμε τη διαφθορά. Πρέπει να λέμε και πώς σκοπεύουμε να το κάνουμε. Μόνο έτσι θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού. Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα νομικά και διοικητικά μέτρα για την αποτροπή και την καταπολέμηση της διαφθοράς και εφαρμόζονται σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.

κύριε Πρόεδρε, δαπανάμε τεράστια ποσά για να εισάγουμε εξοπλισμούς. Κάνουμε πλούσιες τις ξένες βιομηχανίες. Ο Έλληνας φορολογούμενος σώζει από κατάρρευση κολωσσούς της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας. Ας μετατρέψουμε τέλος πάντων τις εξοπλιστικές μας δαπάνες σε ευκαιρία, σε εφαλτήριο για να στήσουμε μια αμυντική βιομηχανία κατασκευαστική, που θα συμβάλλει στην βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη, μια βιομηχανία που θα εξάγει. Να παύσουμε να είμαστε μόνιμα πελάτες!

κύριε Πρόεδρε, πρέπει η αμυντική μας βιομηχανία να είναι θεσμικά αναπόσπαστο μέρος της άμυνάς μας. Να αναμορφώσουμε το σύστημα προμηθειών αμυντικών συστημάτων κατά τρόπο που θα ανατίθενται παραγγελίες στις αμυντικές μας βιομηχανίες, κατά τρόπο που θα αξιοποιούνται δημιουργικά οι Έλληνες μηχανικοί και τεχνικοί. Να μετατρέψουμε τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες σε ατμομηχανή βιομηχανικής ανάπτυξης. Να γίνει η αμυντική μας βιομηχανία πόλος έλξης για τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς. Ας προσθέσουμε ένα δεύτερο άξονα οικονομικού μοντέλου για τη χώρα: την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας! Αυτά θα είναι κορυφαία διαρθρωτικά μέτρα.

Η Ελληνική αμυντική βιομηχανία απασχολεί σήμερα περίπου 8000 εργαζομένους και είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην άμυνα της Ελλάδος. Θέλουμε όμως παραπάνω! Θέλουμε να νιώσουμε τη χαρά της ανάπτυξης, τη χαρά ότι κατασκευάζουμε δικά μας συστήματα. Να δούμε συστήματα σχεδιασμένα από ελληνικά μυαλά και κατασκευασμένα από ελληνικά χέρια να εξοπλίζουν τις ένοπλές μας δυνάμεις και να εξάγονται παγκοσμίως.

Για να πετύχουμε αυτό πρέπει να αποκτήσουμε βιομηχανική πολιτική για μια βιομηχανία που θα κατασκευάζει πρωτογενή προϊόντα, που θα επενδύει ιδία κεφάλαια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων, που θα αξιοποιεί τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, και θα καταστεί ανταγωνιστική.

Η αεροδιαστημική είναι μία εκ των βασικών παραμέτρων που θα καθορίσει τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμιο κατάταξη ισχύος και ευημερίας τον XXIο αιώνα. Είμαστε η χώρα που ενέπνευσε την αεροπορία. Στο μεσοπόλεμο κατασκευάζαμε δικά μας αεροπλάνα. Σήμερα υπάρχουν Έλληνες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μόνοι τους αεροπλάνα και ελικόπτερα. Είναι λοιπόν αδιανόητο η χώρα μας να μένει εκτός από τα παγκόσμια αεροδιαστημικά δρώμενα.

Κυρίες και κύριοι, πόσοι σε τούτη την αίθουσα γνωρίζουν ότι υπάρχει μια αεροπορική βιομηχανία που οραματίστηκαν, θεμελίωσαν και χρηματοδότησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ και που συντηρεί τα αεροσκάφη της ΠΑ; Που δούλευε νυχθημερόν τις μέρες των Ιμίων για να είναι ετοιμοπόλεμη η ΠΑ;  Που πασχίζει ενάντια σε κάθε αντιξοότητα ώστε τα αεροπλάνα της αεροπορίας μας νε είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να αναχαιτίσουν τον Τούρκο; Γνωρίζετε ότι για να πετάνε αδιάκοπα τα πυροσβεστικά κάθε καλοκαίρι υπάρχει μια Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία από πίσω που εργάζεται ασταμάτητα; Ξέρετε ότι το 40% του τζίρου της ΕΑΒ είναι από εξαγωγές μεγάλων τμημάτων αεροσκαφών που κατασκευάζει; Και όμως τεχνογνωσία και εμπειρία 30 ετών κινδυνεύει να χαθεί αν δεν δώσουμε τη δέουσα σημασία στην κορυφαία βιομηχανία της χώρας. Είναι εθνικό μας χρέος να κρατήσουμε ζωντανό και να ενισχύσουμε παραπέρα το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ευάγγελου Αβέρωφ!

Όταν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου φοιτητές σχεδιάζουν μικρούς δορυφόρους, είναι εγκληματικό μια οργανωμένη χώρα που θέλει ανάπτυξη να μην χρησιμοποιεί τη μοναδική αεροπορική και πιο προηγμένη βιομηχανία της χώρας, την ΕΑΒ σαν υποδομή ανάπτυξης μικροδορυφόρων, μία τεχνολογία που μπορεί να αποκτηθεί με κόστος μόλις μερικών δεκάδων εκ.€. Να εκμεταλλευτούμε έναν τομέα που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική και το λογισμικό.

Είμαστε χώρα αρχιπελάγους, η ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη της αεροπορίας, εντούτοις είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που καταστρέφει αεροδρόμια και χάνουμε την Ικαριάδα, τους παγκόσμιους αεραθλητικούς αγώνες, τους οποίους η Τουρκία εποφθαλμιά να τους οικειοποιηθεί διότι δεν έχουμε αεροπορική πολιτική. Ας μετατρέψουμε την χώρα μας σε κόμβο αεροπορικών δραστηριοτήτων, για τον τουρισμό, την παιδία, τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές, τη γεωργία, τη ναυτιλία…

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ένα Σχόλιο to “Η Αμυντική Βιομηχανία στην Ατζέντα των Προσυνεδρίων της ΝΔ”

  1. Μηνας Πατσουράκης Says:

    Αυτά τώρα τα θυμήθηκες που ήσουνα όταν η ΝΔ ήτανε κυβέρνηση; Αλλά όλοι ίδια λαμόγια είστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: