Shock Therapy στην Ελληνική Οικονομία

Στη δεκαετία του 40 αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών που βασίζονταν σε διαδοχικά ηλεκτροσόκ, επιθετικές φαρμακευτικές αγωγές και υποχρεωτική ακρόαση μηνυμάτων. Σκοπός ήταν να σβήσει η προσωπικότητα του ασθενούς και αυτός να συνεχίσει με μια νέα υγιή προσωπικότητα που θα του αποτύπωναν οι γιατροί. Στη δεκαετία του 50 η CIA ενδιαφέρθηκε για την τεχνική αυτή με σκοπό να την ενσωματώσει στις μεθόδους ανάκρισης. Έχει λοιπόν συντάξει το εγχειρίδιο Kubark στο οποίο δίδονται οδηγίες για το πώς θα μηδενιστεί η αντοχή του κρατούμενου. Το κλειδί ήταν ο αποπροσανατολισμός του κρατούμενου ώστε αυτός να χάσει κάθε σταθερή αναφορά. Αυτό επιτυγχάνονταν με τη διαδοχική χρήση σοκ, απειλών και διέγερση του τρόμου, πόνου και στερήσεων των αισθήσεων. Στο τέλος οι άνθρωποι κατέληγαν σε άβουλα όντα.

Σε ομιλία της η Naomi Klein αναφέρει ότι οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και σε κοινωνίες μετά από μία συγκλονιστική καταστροφή μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται φυσικές καταστροφές, εξεγέρσεις κ.α., γεγονότα δηλαδή ικανά να συγκλονίσουν την κοινωνία ολόκληρη. Μετά από παρόμοια γεγονότα, η κοινωνία θεωρείται ώριμη και συνεπώς περισσότερο διατεθειμένη να ακολουθήσει ηγέτες που ισχυρίζονται ότι θα τη σώσουν.

Ο Milton Friedman ο οποίος προβάλλει τη θεωρία κατά την οποία τα κέρδη και η αγορά πρέπει να οδηγούν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τα σχολεία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και το στρατό, πρεσβεύει στην κατάργηση κάθε ρυθμιστικού μέτρου στο εμπόριο, στην παντελή απελευθέρωση των τιμών, στη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στην αποψίλωση των κυβερνητικών υπηρεσιών μέχρι το βαθμό που το κράτος να είναι απλός ταμίας που εισπράττει φόρους και πληρώνει.

Επειδή λοιπόν τα μέτρα αυτά είναι εξόχως αντιλαϊκά και απεχθή,  η σχολή του Friedman (Chicago School) και οι οπαδοί του οι Chicago Boys θεώρησαν σκόπιμο την επιβολή αυτών των μέτρων με το ζόρι εφαρμόζοντας το «Δόγμα Σοκ» στις κοινωνίες· Θυμάστε το «Σοκ και Δέος»; Χτυπάμε την κοινωνία μαζικά κατά συρροή και πολυπλεύρως για να αποπροσανατολιστεί, να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, να μην ξέρει προς τα πού να γείρει!

Οι μαζικές καταστροφές και οι κοινωνικές ταραχές μαζί με τη συνεχή προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, θα ήταν ικανές να κάμψουν την αντίσταση της κοινωνίας για να εφαρμοστεί σε αυτές το μοντέλο του Friedman. Αφού λοιπόν περάσει το πρώτο κύμα και εξασθενήσει η αντίσταση της κοινωνίας, τότε οι Chicago Boys, οι οποίοι στο εν τω μεταξύ θα έχουν αναλάβει θέσεις ακριβοπληρωμένων συμβούλων (π.χ. όπως έγινε και με τον Pinochet), θα εισηγηθούν σ’ αυτόν να περάσει όλες τις οδυνηρές πολιτικές ταυτόχρονα και προτού μπορέσουν οι πολίτες να αντιδράσουν.

Όταν ο Pinochet έκανε το πραξικόπημα στη Χιλή ο ίδιος ο Friedman τον συμβούλεψε να προβεί σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις (στην πραγματικότητα εκποιήσεις) κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιών, οτιδήποτε δηλαδή θα μπορούσε να παράγει κέρδος σε αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα. Πάλι μετά από δική του οδηγία μείωνε συνεχώς και σταδιακά μισθούς και συντάξεις, επέφερε εκπτώσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και μείωνε ολοένα τις κοινωνικές παροχές. Για να σπάσει η αντίσταση του λαού προέβαινε και σε μαζικές συλλήψεις και δολοφονίες. Όταν το πείραμα φαινόταν ότι δεν θα πετύχαινε ανακάλυψαν τον κομμουνισμό σαν εχθρό και ο Pinochet απαιτούσε τότε την εμπιστοσύνη του λαού του ως δείγμα πατριωτισμού. Στο τέλος ο ίδιος ο Friedman δήλωσε ότι είναι απλά ο «γιατρός που θέλει να βοηθήσει μια χώρα που ασθενεί και συνταγογραφεί το φάρμακο!»

Όταν τελικά το πείραμα αποτύχει και υπό το κράτος της εξαθλίωσης ξεσηκωθεί ο λαός, τότε οι ηγέτες τους καταφεύγουν σε ύστατα μέτρα: κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ή/και πραξικόπημα (π.χ. ο Γιέλτσιν βομβάρδισε τη Δούμα και ο De la Rua στην Αργεντινή θέλησε να κατεβάσει το στρατό, ο οποίος σημειωτέον παράκουσε και παρέμεινε στα στρατόπεδα).

Στην Ελλάδα η σειρά των γεγονότων που ζήσαμε και που τρέχουν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι λειτουργεί ήδη παρόμοιος σχεδιασμός και στη χώρα μας, δηλαδή:

 1. Υφιστάμεθα συνθήκες κρίσης με φυσικές καταστροφές (οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007), με κοινωνική αποσύνθεση και διαφθορά, κοινωνική αγανάκτηση και εξέγερση (η δολοφονία του Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που ακολούθησαν τον Δεκ. 2008).
 2. Προκηρύσσονται οι εκλογές του 2009 και αναλαμβάνει ο νέος φέρελπις ηγέτης Γ. Παπανδρέου ως νέος εθνοσωτήρας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση ο οποίος και αφού δεν του έφθαναν οι εν Ελλάδι σύμβουλοι προέβη σε συμπληρώματα εξ αλλοδαπής!
 3. Συνεχίζεται η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού με εκδηλώσεις εκφοβισμού με την ανακάλυψη του εχθρού «Πτώχευση»: Τιτανικός, στάση πληρωμών, κίνδυνος για την εθνική κυριαρχία, χώρα διεφθαρμένων (ωσάν ο κ. Γ. Παπανδρέου να μην ήταν μέλος της κυβερνητικής επιτροπής των κυβερνήσεων Σημίτη και μέλος του ανωτάτου κομματικού οργάνου όταν έπεφταν οι μίζες από τους γερμανικούς βιομηχανικούς κολοσσούς). Ταυτόχρονα με τον νόμο περί υπηκοότητας σε λαθρομετανάστες επιχειρείται η βίαιη αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής του Ελληνικού Λαού, ενώ τοποθετούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα σε υπουργεία κλειδιά για να ξεκόψουν το λαό από τις ρίζες του, την ιστορία του και τις παραδώσεις του. Ότι χρειάζεται δηλαδή για να ολοκληρωθεί ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η απώλεια του αισθητηρίου της πραγματικότητας και της ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
 4. Υπογράφεται το μνημόνιο και επιβάλλονται διαδοχικά και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα σωρεία μέτρων, περικοπών αποδοχών, αναπροσαρμογής του συνταξιοδοτικού, μείωση των παροχών υγείας, υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, όλα σαν μία καταιγίδα κατά ριπάς για να μην προλάβει ο λαός να σηκώσει κεφάλι. Εν τω μεταξύ δεν προάγεται κανένα αναπτυξιακό μέτρο για να πάει όλη η οικονομία στον πάτο και ο λαός να εξαθλιωθεί, δεν εισπράττονται οι βεβαιωθέντες φόροι ύψους 30 και πάνω δις € αλλά νομιμοποιείται η φοροδιαφυγή με την μέθοδο της περαίωσης, βάλλονται οι ΔΕΚΟ και όλο το δημόσιο ως χαραμοφάηδες, και όλα αυτά συνοδευόμενα από μια συγχορδία δοξολογιών από τα ΜΜΕ ώστε να ωριμάσει το κλίμα για να δωριθούν τα πάντα σε ξένα και ιδιαιτέρως σε αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα.
 5. Παράλληλα με αυτά έρχονται πάλι τα ΜΜΕ διακηρύττοντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος ως ικανό να επιλύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ακριβώς όπως θα ενεργούσε ο «καλός» ανακριτής της CIA προκειμένου ο φυλακισμένος να αποδεχθεί να συνεργαστεί. Να πει δηλαδή ο Έλληνας πολίτης ότι αποδέχεται να τα εκμεταλλευτούν αυτά οι ξένες πολυεθνικές, προκειμένου αυτός να βρει να φάει ένα κομμάτι ψωμί και να έχει μία στέγη να βάλει το κεφάλι του. Και πάλι όμως επισείεται ο κίνδυνος ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να πληρώσουμε τους δανειστές μας: το καρότο και το μαστίγιο!
 6. Επειδή είναι εμφανές ότι το πράγμα δεν πάει άλλο, εμφανίζεται ο Στρος-Καν ως δεύτερος Friedman να μας πει, και αυτός με τη σειρά του, ότι είναι ο γιατρός μας και μας δίνει το φάρμακο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μάς εξοικειώνει με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: π.χ. (α) οι συμβάσεις δανεισμού να ισχύουν από την στιγμή της υπογραφής τους και πριν συζητηθούν και κυρωθούν από τη βουλή [1], (β) αναθεώρηση του Μνημονίου, ερήμην της Βουλής [2] (θα το υπογράφει μόνο ο Παπακωνσταντίνου), (γ) απάντηση του ΥΠΕΘΟ στο ΣτΕ ότι «οι ρυθμίσεις των νόμων 3833 και 3845/2010 συνιστούν δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος… [3]», (δ) απευθείας λεκτικές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου στη δικαιοσύνη («οι δικαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη την πραγματικότητα…»), και τέλος (ε) το τελευταίο πολυνομοσχέδιο σκούπα που ψηφίστηκε κατεπειγόντως ώστε κατ’ ομολογία στελεχών της κυβέρνησης να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ο ίδιος δε ο Γ. Παπανδρέου (ο οποίος φέρεται να δήλωσε κάποτε ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι [4]) επιζητεί από τον λαό την επικύρωση των επιλογών του ως δείγμα πατριωτισμού!

Αγαπητοί φίλοι, μετά απ’ όλα αυτά, εκείνο που μένει είναι να δούμε αν ο Γ. Παπανδρέου θα κατεβάσει το στρατό στο δρόμο… Σε κάθε όμως περίπτωση ο Ελληνικός Λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης και το μνημόνιο ασφαλώς δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, δεν έχουν σχεδιαστεί γι’ αυτό! Σκοπός τους είναι η χώρα να βρίσκεται μόνιμα υπό καθεστώς πτώχευσης ώστε να υποδουλωθεί για πάντα ο λαός στα ξένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία με τη σειρά τους θα εκμεταλλεύονται τον ορυκτό και φυσικό πλούτο της χώρας μέχρι να μην της μείνει τίποτα, μέχρι η χώρα να μείνει ένα γυμνό κουφάρι, ένα άγονος και χέρσος τόπος. Θα κάνουν ότι έκαναν στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική! Αυτό άλλωστε πρεσβεύει η νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του Friedman και της Σχολής του Chicago.

Κύριοι της κυβέρνησης, είναι πλέον σαφές ότι παρ’ ότι σας ψήφισε ο Ελληνικός Λαός το 2009, είστε κατοχική κυβέρνηση, εντολοδόχοι ξένων συμφερόντων και λειτουργείτε αυτήν τη στιγμή στο όριο της δημοκρατικής νομιμότητας. Λειτουργείτε σαν όμιλος δουλεμπορίου που βγάζετε το λαό σας στο σκλαβοπάζαρο. Γι’ αυτό λοιπόν κ. Παπανδρέου πατριωτισμός είναι ο Ελληνικός Λαός να αντισταθεί και να αγωνιστεί και να αποτάξει την κυβέρνησή σας μετά βδελυγμίας!

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, οι μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις πλήττουν και τη χώρα και τους ίδιους τους εργαζομένους που χάνουν το μεροκάματό τους και που υποχρεούνται να συγκρούονται κάθε τόσο με τους αστυνομικούς, που στο κάτω-κάτω και αυτοί είναι μισθωτοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν πληγεί βάναυσα με τη shock therapy που υποβάλλετε σε όλη την κοινωνία. Όμως με τον τρόπο που λειτουργείτε σαν κυβέρνηση δεν αφήνετε κανένα περιθώριο διεξόδου στον Ελληνικό Λαό μπροστά στις κοινωνικά εξουθενωτικές, άδικες και αντιδημοκρατικές πολιτικές σας, που διαφορετικά αν δεν αντιδράσει θα μεταλλαχθεί σε μια άβουλη μάζα σκλάβων.

Αίθων Ναρλής

Αναφορές

 1. Πρακτικά της Βουλής, συνεδρ. ΡΙΣΤ’ 7/5/10, σελ 6882-, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20100507_1.pdf
 2. Πρακτικά της Βουλής,  συνεδρ. ΜΑ’ 14/12/10, σελ 2487-, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20101214.pdf
 3. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=365293&ct=32&dt=06/11/2010
 4. http://skeftomaste-ellhnikagr.blogspot.com/2009/08/blog-post_16.html

Ένα Σχόλιο to “Shock Therapy στην Ελληνική Οικονομία”

 1. Κώστας Says:

  Δυστυχώς τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά συνιστούν επιβεβαίωση της εφαρμογής του μοντέλου που περιγράφεται παραπάνω, και στη χώρα μας.Φυσικά οι ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνίας και κάθε λαού οδηγούν σε μικρές διαφοροποιήσεις τόσο στα εφαρμοζόμενα μέτρα , όσο και στις αντιδράσεις του λαού. Ο τελικός όμως σκοπός παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η συρρίκνωση των ελευθεριών του λαού και ο δραστικός περιορισμός των επιλογών που θα έχει στο μέλλον η κοινωνία μας.
  Το ζητούμενο παραμένει ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της κοινωνίας μας, που πολύ σωστά επισημαίνεται το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται , διότι εάν δεν αντιδράσει καθόλου θα περάσουν οι επιδιώξεις τους, εάν δε αντιδρά σπασμωδικά με καταλήψεις, καταστροφές δημοσίας και ιδιωτικής περιουσίας, επιτείνει τα αδιέξοδα της χώρας μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: