ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… ΣΤΗΝ ΕΑΒ!!!

Στάθης Γιώτας
Πρώην Υπουργός

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι η ΕΑΒ ανέθεσε σε πολυεθνική εταιρεία συμβούλων (αλήθεια με ποιο κόστος;) την δημοσίευση προκήρυξης και τη συλλογή βιογραφικών με σκοπό την πρόσληψη 7 διευθυντικών στελεχών: Διευθυντή Εργοστασίου, Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, Διευθυντή Λογιστηρίου, Διευθυντή Μάρκετινγκ και Πωλήσεων, Διευθυντή Συμβάσεων, Διευθυντή Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διευθυντή Περιβάλλοντος.

Για το θέμα αυτό τίθενται τα παρακάτω σοβαρότατα πολιτικά και ηθικά ζητήματα:

  1. Οι προκηρύξεις  γίνονται σε μία περίοδο που η ΕΑΒ έχει αποψιλωθεί από έμπειρο τεχνικό προσωπικό και χρειάζεται άμεσα τεχνικούς για να στελεχώσει άδεια συνεργεία και να επιτελέσει το έργο της, που είναι κυρίως η συντήρηση των πτητικών μέσων των ΕΕΔ και ειδικότερα της ΠΑ, μία υποχρέωση που έχει ήδη μείνει πολύ πίσω. Η έλλειψη έμπειρου προσωπικού στην ΕΑΒ, που προκλήθηκε από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων δύο ετών, υποχρέωσε πρόσφατα την ΠΑ να αφαιρέσει το έργο συντήρησης των κινητήρων R-2800 των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 για να το προωθήσει μέσω NAMSA. Πρόκειται για έργο που η ΕΑΒ δεν μπορεί πλέον να υλοποιήσει επειδή το πιστοποιημένο και έμπειρο προσωπικό που εργαζόταν στα οικεία συνεργεία συνταξιοδοτήθηκε λόγω της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της άρνησής της να εγκρίνει έστω την μερική αντικατάστασή του. Η διοίκηση της ΕΑΒ από την πλευρά της επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού δίνει τα έργα σε υπεργολάβους (πάντα μετά από διαγωνισμούς) και είναι αξιοπερίεργο, ότι στην πλειονότητα των διαγωνισμών ανάδοχος ήταν μέχρι τώρα μία συγκεκριμένη εταιρεία! Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο υπεργολάβος είναι εταιρεία, που προσλαμβάνει εποχικό προσωπικό, το οποίο μπαίνει κάθε μέρα στην ΕΑΒ και εργάζεται στα συνεργεία της ΕΑΒ, με τα εργαλεία και τις μηχανές της ΕΑΒ πλάι-πλάι με όσους υπαλλήλους της ΕΑΒ έχουν απομείνει. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι πολλοί υπάλληλοι, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από την ΕΑΒ έχουν επανέλθει σαν υπάλληλοι τού συγκεκριμένου εργολάβου!!! Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της απαγόρευσης των προσλήψεων στην ΕΑΒ η προκήρυξη αυτή από μόνη της αποτελεί σκάνδαλο! Επί του προκειμένου δε δύο πράγματα πιθανόν να έχουν συμβεί: (α) είτε η διοίκηση της ΕΑΒ προέβη στις προκηρύξεις χωρίς την έγκριση από το ΥΠΕΘΟ οπότε πρέπει να κληθεί σε απολογία και οι προκηρύξεις να ακυρωθούν είτε (β) το ΥΠΕΘΟ έδωσε πράγματι έγκριση για προσλήψεις διευθυντικών στελεχών την περίοδο, που γίνονται διαπραγματεύσεις για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα και για απολύσεις από το δημόσιο 150.000 Ελλήνων όπως απαιτεί η Τρόϊκα. Στη δεύτερη δε περίπτωση τίθεται εύλογα το ερώτημα, πως είναι δυνατόν να πέρασε μία παρόμοια έγκριση καθόσον με στόχο να αποτραπούν μείωση μισθών και απολύσεις αντιπροτείνεται ως ισοδύναμο ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων από την αναλογία 1/5 σε 1/10! Ποιοι εκ των υπουργών / υφυπουργών γνώριζαν ή και συμφώνησαν ή διαφώνησαν με αυτήν την έγκριση;
  2. Στην προκήρυξη για Διευθυντή εργοστασίου περιγράφεται ως αποδεκτό προσόν ο υποψήφιος να είναι απόστρατος αξιωματικός. Δεν έχω τίποτα με τους αποστράτους, όμως το προσόν αυτό, πέραν του ότι δεν αναφέρεται στις άλλες προκηρύξεις και δεδομένου, ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΜΑ (Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας) είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ανώτατο στέλεχος αντίστοιχα της εταιρείας που έχει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μονοπωλήσει τις υπεργολαβίες στην ΕΑΒ, δημιουργεί άρωμα διαπλοκής ως προς την υποβολή της ΕΑΒ κάτω από τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπεργολάβου και με αυτόν τον τρόπο δημιουργίας μόνιμου και νομιμοφανούς καναλιού διοχέτευσης έργων της ΕΑΒ προς αυτόν, και ίσως και σε άλλες εταιρείες υπηρεσιών ιδιωτικών συμφερόντων.
  3. Με δεδομένη την ισχύ στη λήψη αποφάσεων, που έχει ο Διευθύνων Σύμβουλος σε μία ΔΕΚΟ, η πρόσληψη στελεχών με ιδιωτική διαδικασία που είναι εκτός ΑΣΕΠ σημαίνει, ότι την τελική απόφαση της επιλογής θα την πάρει ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος. Ως εκ τούτου η πρόσληψη τη δεδομένη στιγμή και με την συγκεκριμένη διαδικασία, Διευθυντού Λογιστηρίου, Διευθυντού Μάρκετινγκ και Πωλήσεων, Διευθυντού Συμβάσεων και Διευθυντού Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διευθυντού Εργοστασίου από την παρούσα διοίκηση της ΕΑΒ μπορεί να εκληφθεί ως μεθόδευση πρόσληψης ημετέρων με στόχο να ελέγχουν πλήρως την εταιρεία. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ειδικά τώρα, τη στιγμή που η εταιρεία ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και τον Γεν. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά από καταγγελία του πρώην Γεν. Διευθυντή Οικονομικών της ΕΑΒ, καθόσον οι προσλήψεις αυτές μπορούν να εκληφθούν επίσης ως προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων και κουκούλωμα. Εν γένει αυτές οι προσλήψεις δίνουν την εντύπωση, ότι υπάρχει μεθόδευση με σκοπό η εταιρεία να μετατραπεί σε προσωπικό φέουδο στελεχών της διοίκησης. Δεν χρειάζεται δε πολύ σκέψη για να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν το συνδυάσει με όσα αναφέρονται στην παρ.2.
  4. Άλλο ένα σοβαρό ερώτημα προκύπτει για το τι θα γίνει με τους υπάρχοντες διευθυντές που θα αντικατασταθούν με νέους. Θα απολυθούν ή θα μετονομαστούν «σύμβουλοι»; Τούτο είναι ένα ιδιότυπο καθεστώς, που ισχύει δυστυχώς στην ΕΑΒ και που θέλει τα αδρανοποιημένα στελέχη να πληρώνονται με το μισθό της μεγαλύτερης θέσης που κατείχαν χωρίς όμως να προσφέρουν το ανάλογο πραγματικό έργο. Δηλαδή θα αυξηθεί ο αριθμός των αδρανών στελεχών σε ένα ήδη υπερδιογκωμένο οργανόγραμμα (το οποίο ακόμα έχει ακάλυπτες θέσεις) μίας βιομηχανίας, όπου σε λίγο τα στελέχη θα είναι περισσότερα από τους υφισταμένους τους, Ένας στρατός με περισσότερους στρατηγούς και συνταγματάρχες απ’ ό,τι φαντάρους!
  5. Αυτές οι προσλήψεις εγείρουν σοβαρό πρόβλημα διαδοχής για την επόμενη κυβέρνηση, αφού θα τη φέρουν ενώπιον τετελεσμένων. Δηλαδή, αν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΕΑΒ τότε η μελλοντική κυβέρνηση θα βρεθεί στο δίλημμα είτε να απολύσει τους νέο – προσληφθέντες διευθυντές και το κράτος να πληρώσει αδρές αποζημιώσεις, είτε να εγκλωβιστεί και να τους φορτωθεί και έτσι να μην έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας. Αυτό το τελευταίο εμπεριέχει το σοβαρό κίνδυνο η επόμενη κυβέρνηση να χρεωθεί μελλοντικά σκάνδαλα, που τυχόν θα προκύψουν λόγω μη επαρκούς ελέγχου της σε μία ΔΕΚΟ.

Τέλος όλα αυτά είναι απαράδεκτα και σκανδαλώδη σε μια εποχή που διακυβεύονται οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων! Δηλαδή η διοίκηση της ΕΑΒ θα ζητήσει περικοπές μισθών, κατάργηση συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων, όταν από την άλλη θα έχει προσλάβει δικούς της ανθρώπους σε διευθυντικές θέσεις με παχυλούς μισθούς;  Πάντως, με όλα όσα γίνονται δικαίως ο λαός ειρωνεύεται τους κυβερνώντες λέγοντας πως «Λεφτά υπάρχουν για τους ημετέρους»…

ΥΓ

Παρακάτω παρατίθενται οι σύνδεσμοι για τις προκηρύξεις σε pdf.

Διευθυντής Εργοστασίου

Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων

Διευθυντής Λογιστηρίου

Διευθυντής Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διευθυντής Συμβάσεων

Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού

Διευθυντής Περιβάλλοντος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: